Ziekten die erectiestoornissen veroorzaken

Ziekten die erectiestoornissen veroorzaken

De organische erectiele dysfunctie (ED) is tot op heden de meest voorkomende vorm van potentiestoornissen. Er zijn veel verschillende risicofactoren van deze urologische aandoening.

De etiologie van erectiestoornis kan worden geassocieerd met verschillende ziekten of aandoeningen, waaronder cardiovasculaire, endocriene, besmettelijke, neurogene.

De mechanismen van het ontwikkelen van de organische erectiestoornis veroorzaakt door een van deze ziekten zijn:

  • stoornis van de endotheelfunctie,
  • Vermindering van de synthese van stikstofoxide (NO),
  • vermindering van de elasticiteit van de vaatwanden,
  • schending van de bloedtoevoer naar de mannelijke genitaliën.

Ziekten van het cardiovasculaire systeem zijn de meest voorkomende risicofactor voor ED. Bij de atherosclerose, hoge bloeddruk of beroerte worden de vaten vernauwd wat een stoornis van de bloedcirculatie in de penis weefsels veroorzaakt.

Dit geeft aanleiding tot het onvermogen om een ​​volledige erectie te bereiken of te handhaven. Men kan de bloedstroom in de penis slagaders met behulp van medicijnen (Cialis, Viagra, Levitra) of revascularisatie procedures herstellen.

De hersen- of ruggenmergletsel, multiple sclerose, ziekte van Parkinson of Alzheimer kunnen redenen van organische ED zijn.

Het onvermogen om penisstijfheid te bereiken of te handhaven bij deze ziekten heeft te maken met:

  • te weinig druk in de penis slagaders en aders,
  • stoornissen van de vasculaire gevoeligheid voor het enzym cGMP
  • de daling van de gevoeligheid van de receptoren in de mannelijke genitaliën.

De storing van het endotheel, die kan worden veroorzaakt door metabole aandoeningen zoals obesitas, diabetes of dyslipidemie kan ook een oorzaak van ED zijn. Bij de endotheeldisfunctie versnelt zich de bloedstolling en vertraagt ​​de afgifte van stikstofoxide (NO).

De ziekte van Peyronie, waarbij de penis is vervormd en verliest het vermogen, de stijfheid te bereiken, is een van de meest zeldzame risicofactoren voor de organische ED. In zeldzame gevallen kunnen de potentiestoornissen worden veroorzaakt door zenuwschade of letsels in de heupengebied.

Benigne prostaathyperplasie (BPH) kan indirect organische ED veroorzaken. Dit is te wijten aan het feit dat deze twee urologische aandoeningen soortgelijke mechanismen van ontwikkeling hebben. Daarnaast kunnen potentiestoornissen worden veroorzaakt door enige methoden van de behandeling van BPH.

Andere oorzaken van organische erectiestoornissen kunnen verschillende endocriene (hormonale) stoornissen zijn zoals het syndroom van Cushing, hypothyroïdie, acromegalie of hypogonadisme.

Beschadigingen van de hypothalamus of primaire hypogonadisme kunnen deficit van testosteron veroorzaken wat tot de potentiestoornissen kan leiden. Voor de behandeling van erectiestoornissen veroorzaakt door deze hormonale aandoeningen worden vaak testosteron-injecties gebruikt.