Waarom veroorzaakt het roken erectiestoornissen

Waarom veroorzaakt het roken erectiestoornissen

Het roken is een risicofactor voor vasculaire erectiele dysfunctie (ED). De rokers hebben een significante vermindering van het vermogen om een stevige erectie te bereiken, voldoende voor een volwaardige geslachtsgemeenschap.

De oorzaak van vasculaire ED is een oneigenlijk bloedsomloop, die door het langdurige of frequente roken kan worden veroorzaakt.

Bij mannen die meer dan 10 jaar roken, verhoogt zich het risico op atherosclerose, waarin:

  • Op de wanden van bloedvaten vormen zich plaques en bloedstolsels.
  • Het lumen van de slagaders van de penis wordt geblokkeerd.
  • De arteriële bloedstroom naar de penis daalt.

Het langdurig roken veroorzaakt ook een afname van de zuurstofconcentratie in het bloed en verhoogt de viscositeit daarvan. Zodoende krijgen de zware rokers een vertraagde ​​bloedstroming in het corpus cavernosum, wat tot erectiestoornissen aanleiding geeft.

Bij de mannen die meer dan 20 sigaretten per dag roken, zijn de bloedvaten voortdurend in een staat van kramp, wat tot een verstoring van de bloedcirculatie in de mannelijke genitaliën leidt.

Na het stoppen met het roken neemt de vasospasme af en de bloedstolling herstelt zich geleidelijk. Dus, bij de mannen die stoppen met het roken hebben gestopt, verbetert zich trapsgewijs de bloedcirculatie in de geslachtsorganen en herstelt zich de erectiele functie.