Medicijnen die erectiestoornissen veroorzaken

Medicijnen die erectiestoornissen veroorzaken

Het gebruik van medicijnen is een van de meest voorkomende risicofactoren voor erectiestoornissen. In de lijst van medicijnen, die erectiele dysfunctie (ED) veroorzaken zijn inbegrepen: antihistaminica, antihypertensiva, opioïden, antiandrogene middelen, antipsychotica en antidepressiva.

Klinische studies bevestigen dat de oude generatie van antihypertensiva de mannelijke potentie kunnen beschadigen.

In de lijst van de meest voorkomende bloeddrukverlagende medicijnen die erectiestoornissen veroorzaken zijn inbegrepen:

  • Diuretica – Indapamide (Sophtensif)
  • Beta-blokkers – Verapamil (Isoptin)
  • Vaatverwijdende middelen – Clonidine (Catapresan)
  • Antiaritmische Middelen – digoxine (Lanoxin).

Deze antihypertensiva dragen bij aan de vermindering van het lumen van de penis slagaders, wat tot het reduceren van de bloedcirculatie in de penis kan leiden. Een nieuwe generatie van antihypertensiva zoals Nebivolol (Nebilet), oefen geen nadelige invloed op de mannelijke reproductieve gezondheid uit.

Het mechanisme van de ontwikkeling van ED bij gebruik van antiandrogene middelen heeft te maken met hun eigenschap om de synthese van mannelijke hormonen te reduceren. Een tekort aan testosteron veroorzaakt door antiandrogeen, verhoogt het risico van atrofie van de caverneuze zenuwen, wat potentiestoornis kan veroorzaken.

De drugs zoals Cyproteronacetaat (Androcur) of ketoconazol (Nizoral), bezitten hoge antiandrogene werking, en kunnen ED veroorzaken. In de meeste gevallen behouden de meeste mannen gedurende de behandeling met de antiandrogenen het vermogen, om een ​​erectie te bereiken.

Een langdurig gebruik van opioïde analgetica is ook een risicofactor voor een onbalans van hormonen, en kan endocriene ED veroorzaken.

De opioïde analgetica kunnen potentiestoornissen kan veroorzaken, waaronder:

  • Morfine (Kapanol)
  • Tramadol (Theradol)
  • Methadon (Eptadone).

Een stoornis van de mannelijke seksuele functie is een van de meest voorkomende bijwerkingen van antipsychotica en antidepressiva, met name Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s).

  • De meest populaire antipsychotica, welke ED kunnen veroorzaken, zijn Olanzapine (Malanxin), quetiapine (Kwetaplex) en aripiprazol (Apipral);
  • Potentiestoornis kan ook veroorzaakt worden door de antidepressiva zoals Mirtazapine (Remeron), Bupropion (Wellbutrin) en Venlafaxine (Efexor).

Deze medicijnen oefenen een directe invloed op het centrale zenuwstelsel uit. Met name, ze verminderen de activiteit van serotonine en dopamine receptoren, die een belangrijke rol in het mechanisme van erectie spelen.

Andere medicijnen die de activiteit van het centraal zenuwstelsel onderdrukken en tot tijdelijke ED kunnen leiden, zijn antihistaminica: Ranitidine (Zantac), Nizatidine (Axid), Alimemazine (Nedeltran), Desloratadine (Desloracell), Loratadine (Allerfre).