Erectiestoornissen na chirurgische ingrepen

Erectiestoornissen na chirurgische ingrepen

Ondanks het feit dat de aandoeningen van de organen in het bekken worden vaak de oorzaak van erectiele dysfunctie (ED), kunnen de chirurgische procedures die gebruikt worden voor de behandeling daarvan, ook erectieproblemen veroorzaken.

In de lijst van chirurgische procedures welke ED kunnen veroorzaken zijn onder andere inbegrepen:

  • Radicale prostatectomie
  • Inwendige bestraling (brachytherapie)
  • Cryochirurgie.

Meestal ontwikkelt zich ED na radicale prostatectomie. Vergeleken met prostatectomie, zijn brachytherapie en cryochirurgie minder invasieve procedures. Daarom geven zij minder vaak aanleidingen tot erectiestoornissen en andere vormen van seksuele bijwerkingen.

Studies tonen aan dat als gevolg van de radicale prostatectomie kunnen beschadigingen van neurovasculaire bundels rond de prostaat ontstaan. Wanneer de tumor processen zich rond de prostaat ontwikkelen, zijn de chirurgen gedwongen, een deel van de zenuwen te verwijderen, die de erectiele functie reguleren.

De patiënten die voor de operatie geen klachten met betrekking tot de erectie hebben gehad, hebben de beste kans om na de operatie de volledige erectie te behouden.

Als na de operatie een man de mogelijkheid heeft verloren, om een ​​normaal seksueel leven te leiden, kan men hem voor het herstellen van de seksuele functie voorschreven:

1. Medicijnen.
2. Penisprothese

Radicale cystectomie (verwijdering van de blaas) en resectie van de endeldarm kunnen ook wel erectiele disfunctie veroorzaken. Deze chirurgische ingrepen kunnen de integriteit van de bloedvaten in het bekkengebied beschadigen en de zenuwen die erectie controleren, beschadigen.

Het uitvoeren van zenuwsparende radicale cystectomie of penisprothese maken het voor seksueel actieve mannen mogelijk, om de erectie te handhaven.

Om de kans op het ontwikkelen van erectiestoornissen na een chirurgische ingreep te reduceren, dient de man:

  • Een gezonde levensstijl volhouden.
  • Het gebruik van alcohol elimineren.
  • Zich van het gebruik van psychostimulantia te onthouden.
  • Uw arts regelmatig raadplegen.